Kripto para borsası nedir? Hold ve trade stratejisini açıklıyoruz

Yeni başlayanlar için kripto para dünyası doğal olarak gizemli ve karışık görünebilir fakat kripto para borsalarını anlamaya başladıkça, hold ve trade stratejilerini kendi yararınıza nasıl kullanacağınızı kavramaya başladıkça kripto para dünyası sağlıklı kazançlar elde edeceğiniz bir yer haline gelecek.

Kripto para borsası nedir? Hold ve trade stratejisini açıklıyoruz

Kripto para borsası nedir?

Kripto para borsası, kriptoparaların, (örn: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Stellar vb.) dijital ve gerçek para birimleri gibi diğer varlıkların alım satımını kolaylaştıran bir platformdur. Aslına bakılırsa kripto para borsaları alıcı ile satıcı arasında bir aracı görevi görür, komisyon ve işlem ücreti aracılığıyla da para kazanır.

Kripto para borsalarının genelinde mesela 100€/$ gibi bir miktar Bitcoin’e eşdeğer miktarıyla değiştirilir. Aynı şekilde 100€/$ değerindeki Bitcoin de eşdeğer Ethereum miktarına dönüştürülebilir. Aynı konsept borsaya bağlı olarak farklı varlıklarda da geçerli olabilir.

Kripto Para Cüzdanları

Kripto para borsası ise kripto para cüzdanı arasında elbette bir fark var. Borsa, kripto para alıcılarının ve satıcılarının birbirleriyle işlem yapabilecekleri bir platformken cüzdan ise kripto para sahiplerinin coinlerini güvenli şekilde muhafaza edebilecekleri dijital bir depolama hizmetidir. Daha teknik bir açıdan ele alırsak kripto cüzdanlar, yapılan işlemleri yetkilendirmek ve kullanıcının adresine erişmek için kullanılan özel anahtarları muhafaza ederler. Neyse ki kripto borsalarının çoğu kullanıcılarına ücretsiz cüzdan veriyor.

Kripto para çifti nedir?

Kripto para yatırım çiftleri, değişen para birimi oranlarından kâr elde etmenizi sağlarlar. Kripto alım satımı yapanların temel amacı da zaten budur.

Çiftler konusunda dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de para birimlerinin sıralanışı. Örneğin, Bitcoin’in (BTC) dolar (USD) karşısında yakın gelecekte değer kazanacağını düşünüyorsanız BTC/USD çiftinden satın almanız gerekir. (Başta BTC, sonda ise USD yazmalı) Aynı şekilde diyelim ki BTC’nin USD karşısında değer kaybedeceğini düşünüyorsanız bu sefer de USD/BTC çiftinden satın almanız gerekir. (Bu sefer başta USD yazmalı)

Kripto borsalarında neden farklı fiyatlar var?

Çünkü borsalar birbirine bağlı değil. Fiyatlar her bir borsadaki alım ve satım etkinliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her borsa Bitcoin’in fiyatını, kullanıcıların arz ve taleplerinin yanısıra kendi bünyesindeki işlemlerin hacmine bağlı olarak hesaplar. Kısacası borsa ne kadar büyükse piyasa fiyatına o kadar çok yaklaşırsınız.

Bitcoin veya diğer herhangi bir coin/token için ‘sabit’ ya da ‘adil’ fiyat gibi bir söylem söz konusu değildir.

Farklı borsalardaki fiyat farklılıklarından kâr elde edebilir miyim?

Fiyat farkı borsa ücretlerini de kapsıyorsa küçük bir kâr elde etmek mümkün.

Normal herhangi bir gün içinde 5 farklı popüler borsadan aldığınız Bitcoin fiyatlarını karşılaştırırsanız muhtemelen siz de yüzde bir veya iki oranındaki farkı göreceksiniz. Yüksek hacimlere sahip aktif alım satım günlerinde ise bu fark yüzde beş gibi bir orana yükselebilir. Bu hacim ise genellikle fiyatlar çok dramatik bir şekilde düştüğünde veya yükseldiğinde yukarı tırmanmaktadır.

Bitcoinlerinizi borsada yüksek fiyatla alıp başka bir borsada daha ucuz fiyatlara satmak istiyorsanız işlem ücretlerinin ve de farklı borsalar tarafından uygulanan ücret kesintilerinin bahsettiğimiz bu değer farkını geçmemesine dikkat edin. Bazen gerçekten bu riske girmeye değmiyor.

Buna rağmen yine de internet üzerinde alım satım arbitrajı adındaki yazılımları kullanarak farklı Bitcoin fiyatları ile küçük kârlar elde edebilirsiniz.

Farklı borsalardaki fiyat farklılıklarından kâr elde edebilir miyim?

Merkezi ve Merkezi Olmayan Kripto Para Borsaları

Merkezi kripto para borsaları, satıcı ile alıcı arasında bir üçüncü taraf rolü üstlenir. Bir şirket tarafından kontrol edildikleri için merkezi borsalar daha çok güvenilirdir. Günümüzde kripto işlemlerinin yaklaşık olarak %99’u merkezi borsalardan geçmektedir. Merkezi kripto para borsalarına örnek olarak verebileceğiniz borsalar:

  • Binance
  • CoinEx
  • Kraken
  • Huobi

Merkezi olmayan kripto para borsaları ise (DEX) kullanıcılarına herhangi bir üçüncü tarafa veya aracı şirkete gerek olmadan eşler arası işlem yapma fırsatı verir. Bazı kullanıcılar, merkezi borsalarla ilgili belli başlı sorunları bahane göstererek özellikle teknolojik olarak daha gelişmiş oldukları için merkezi olmayan borsaları tercih ediyorlar.

Buna karşın merkezi olmayan borsalar itibari paranın kripto para ile değiştirilmesi konusunda pek kolaylık sağlamıyor ve bu yüzden günlük alım satımlar için kullanıcılar merkezi borsayı tercih ediyor.

Merkezi Kripto Para Borsalarının Avantajları

1. Kullanıcı Dostu

Merkezi borsalar başlangıç seviyesindeki kullanıcılara alışık oldukları dostane bir kripto para alım satım ve yatırım tecrübesi sunmaktadır. Gelişmiş kripto cüzdan ve eşler arası işlemlerin aksine merkezi borsa kullanıcılarının tek yapmaları gereken hesaplarına giriş yapıp, hesap bakiyelerini görüntüleyip, uygulamalar ve internet siteleri aracılığıyla işlem yapmaktır.

2. Güvenilirlik

Merkezi borsalar söz konusu alım satım ve para işlemleri olunca ekstra güvenlik ve emniyet önlemleri uyguluyor. Gelişmiş ve güvenli platformları sayesinde merkezi borsalar kullanıcılarına daha yüksek seviyede bir konfor sağlamaktadır.

Merkezi Kripto Para Borsalarının Dezavantajları

1. Hacklenme Riski

Merkezi borsalar, müşterilerinin varlıklarını muhafaza etmekle sorumlu şirketlerce işletilmektedir. Büyük borsalar genellikle milyarlarca dolar değerinde Bitcoin’i bünyesinde barındırırlar ve bu yüzden hackerların ve hırsızların ilgi odağı halindedirler.

Örneğin, dünyanın en büyük kripto para borsası olan Mt. Gox 2014 yılından sonra 850,000 Bitcoin’i kaybederek iflasın eşiğine geldi ve sonrasında iflas etti. (Ancak günümüzde tüm büyük kripto borsaları güvenli ve emniyetli.)

2. İşlem Ücretleri

Eşler arası işlemlerin aksine merkezi borsalar verdikleri hizmetlerin karşılığında yüksek işlem ücretleri istemekteler ve bu ücretler yüksek miktarlardaki alım satım işlemlerinde oldukça yüksek seviyelere ulaşılabilmektedir.

Merkezi Olmayan Kripto Para Borsalarının Avantajları

1. Hacklenme Riskini Azaltma

Merkezi olmayan borsaların kullanıcılarının varlıklarını üçüncü bir tarafa aktarmaları gerekmemektedir. Bu yüzden şirketin veya organizasyonun hacklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kullanıcılar, hacklenmeye veya soygunculuğa karşı oldukça güvenli bir koruma altındadırlar.

2. Piyasa Manipülasyonunu Engelleme

Kriptoparaların eşler arasında değişimine olanak tanıyan doğaları gereği merkezi olmayan borsalar, kullanıcılarını sahte veya gerçeklik dışı alım satımlara karşı koruyarak piyasanın manipüle edilmesini engellemektedir.

3. Anonimlik

Merkezi olmayan borsalar müşterilerinin ‘müşteri tanıma kuralı’ (MTK) formunu doldurmalarını istemez. Böylece tüm kullanıcıların gizliliğini ve anonimliğini koruma altına alır.

Merkezi Olmayan Kripto Para Borsalarının Dezavantajları

1. Karışıklık

Merkezi olmayan borsaların kullanıcıları kripto cüzdanlarına girerken kullandıkları şifreleri ve anahtarları daima hatırlamak zorundadır. Aksi takdirde tüm varlıklarını sonsuza dek geri dönüştürülemez şekilde kaybedeceklerdir. Bu sistemde kullanıcılar teknoloji ve süreçle ilgili daha çok şey öğrenmek zorundadırlar. Merkezi borsaların aksine merkezi olmayan borsalar daha kullanışlı ve kullanıcı dostu bir süreç tecrübesi sunmaktadır.

2. İtibari Para Ödemelerinin Bulunmaması

Merkezi olmayan borsalar, itibari para birimlerinin dijital para birimi cinsinden alım satımına izin vermediği için hali hazırda kriptoparası olmayan kullanıcılar için çok kullanışlı değildirler.

3. Likidite Sorunu

Kripto işlemlerinin %99’u merkezi borsalar sayesinde daha kolay gerçekleşmektedir. Bu açıdan alım satım hacminin çoğu merkezi borsalar üzerinde bulunmaktadır. Merkezi olmayan borsalar ise hacim eksikliğinden dolayı yeterli likiditeye sahip değildirler. Durum böyle olunca alım satım hacimleri düşük olduğunda alıcı ve satıcı bulmak çok zor olabiliyor.

Peki o halde merkezi borsalar mı yoksa merkezi olmayan borsalar mı benim için daha uygun?

Peki o halde merkezi borsalar mı yoksa merkezi olmayan borsalar mı benim için daha uygun?

Size en uygun borsanın hangi tür borsa olduğu sorusunun net bir cevabı yoktur. Ancak kripto para dünyasına ilk defa adım atıyorsanız (ya hold stratejisi ya da trade stratejisini kullanmak isteyeceksiniz) o halde sizin için en iyi tercih güvenilir bir merkezi borsa olacaktır. Bunun en temel sebepleri arasında şunlar vardır:

Kullanım kolaylığı – kullanımı kolay bir arayüz, birleşik cüzdan, kolay ödemeler (itibari para ile);

Güvenlik – Tüm modern borsaların soygunluğa karşı güvenlik teknolojileri bulunmaktadır; ve

Likidite – Diğer tarafta alım veya satım işlemlerinizi kabul etmek isteyen biri mutlaka olacaktır.

Kripto almak veya satmak istiyorum, nereden başlamam lazım?

Şu anda yatırım veya alım satım yapmak istiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Güvenilir bir borsa bul (örneğin, KuCoin veya Huobi)

2. Ücretsiz bir hesap aç (birçok borsa sizden herhangi bir doküman onayı istemeyecektir)

3. İlk satın alma işleminizi tercih ettiğiniz bir kripto ile yapın (banka kartı, kredi kartı, eCüzdan vb.)

4a .Hold (HODL) stratejisi izleyerek kriptoparanızı elinizde tutmaya çalışın ve uzun vadede artan fiyatları takip edin.

4b .Hareketli şekilde seyreden fiyatları takip ederek kripto para alım satımı yapın.

5. Kar elde etmenin keyfine varın